Matko Vekić

Matko Vekić rođen je 1970. u Zagrebu gdje je i diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti 1995. godine. Izlagao je na mnogim izložbama u zemlji i inozemstvu (Njemačka, Austrija, Egipat, Engleska, Francuska, Turska, Italija, Luxemburg). Dva puta je predstavljao Hrvatsku na Bijenalu u Kairu 2006. i 2010.
godine, te 2009. na Bijenalu u Veneciji. Studijski je boravio u Japanu, Turskoj i dvaput u Indiji. Za svoj rad više je puta nagrađivan, a djela mu se nalaze u fundusima mnogih muzeja i galerija te u brojnim drugim javnim i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2017. godine redoviti je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Formirao je profiliran i prepoznatljiv likovni izričaj te se nametnuo kao jedan od najozbiljnijih i najznačajnijih hrvatskih slikara srednje generacije. Iako se opredjelio za tradicionalni medij slikarstva, ne shvaća ga izdvojeno od suvremenosti i utjecaja ostalih medija. Prepoznatljiv je po svojim ekspresivnim radovima, koji plijene ne samo slikarskom tehnikom, već i snažnom društvenom kritikom. U svom radu koristi se različitim motivima problematizirajući i obraćajući se ironiji stanja suvremenog društva. Miješanje nadrealnih elemenata i motiva iz popularne kulture sa scenama iz svakodnevnog života, prepoznatljiva su odrednica njegovih slikarski jakih radova. Vekić je umjetnik koji suvereno vlada prostorom slike, slobodno gradeći izraz korištenjem valjka i matrica, naglašavajući pri tome materičnost slikarskog postupka. Stoga je, koliko god tema njegovog rada bila ozbiljna, uvijek jasno vidljivo uzbuđenje i užitak samog stvaranja. Vekićev osebujan opus ponekad bliži apstrakcija, a ponekad jasno figurativan nas potiče na razmišljanje, ostavljajuči otvorene mogućnosti za različita tumačenja umjetnikova djela.

saznaj više …