O GALERIJI

O GALERIJI

Zen Contemporary Art Gallery je osnovana 2014.g. s ciljem boljeg predstavljanja mladih i potvrđivanja već afirmiranih umjetnika, planiranja i organiziranja izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, suradnje sa inozemnim galerijama, sudjelovanja na međunarodnim sajmovima suvremene umjetnosti.

Galerija zastupa akademski obrazovane likovne umjetnike mlađe i srednje generacije koji su već prepoznati i priznati u Hrvatskoj i koji su izlagali na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i u inozemstvu. Radovi odabranih umjetnika nalaze se po muzejskim, privatnim i korporacijskim umjetničkim zbirkama. Njihovi umjetnički radovi progovaraju o vrijednostima suvremene umjetnosti koja je razmatrana iz subjektivne prizme, iz različitih, vrlo individualnih gledišta i promišljanja. Svaki od ovih umjetnika kreće u vlastitom smjeru otvarajući prostor različitim interpretacijama.

Osnivačica i voditljica galerije Frankica Mitrović Mihić diplomirana je povjesničarka umjetnosti sa završenim postdiplomskim studijem Business of Art na Fashion Institute of Technology u New Yorku, gdje je obogatila svoje znanje iz suvremene umjetnosti te stekla nova znanja za rad u muzeju, galeriji, aukcijskoj kući, privatnoj i korporativnoj umjetničkoj kolekciji, znanje o procjeni i vrednovanju umjetničkog djela, o marketingu u umjetničkom poslovanju… Za vrijeme svoga desetogodišnjeg boravka u New Yorku radila je u P.S.1-u najvećoj i najstarijoj organizaciji u SAD-u, posvećenoj suvremenoj umjetnosti i to na odabiru umjetnika koji će premijerno izlagati u New Yorku. Organizirala je nekoliko izložbi suvremenih umjetnika iz New Yorka, te radila kao stručna savjetnica na jednoj velikoj privatnoj kolekciji suvremene umjetnosti. Napisala je mnoge stručne radove, te održala brojne prezentacije i seminare na temu suvremene umjetnosti i suvremenih umjetnika. Po povratku u Hrvatsku neko je vrijeme radila kao kustos u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a odnedavno vodi svoju galeriju Zen Contemporary Art Gallery. Iza sebe ima niz ostvarenih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Kad je riječ o međunarodnom tržištu umjetnina, prvi korak u izlasku na to tržište Frankica Mitrović Mihić poduzima za vrijeme svog studija i boravka u New Yorku gdje je organizirala nekoliko izložbi mladih suvremenih umjetnika iz New Yorka. 2015.g. sudjeluje na Affordable Art Fair-u u Milanu (AAF) renomiranom i odlično posjećenom međunarodnom sajmu suvremene umjetnosti. Prošavši selektivni izborni prag sudjelovanja na AAF-u kao jedina galeristica iz Hrvatske između devedeset međunarodnih galerija, dobila je priliku predstaviti nekoliko odabranih hrvatskih suvremenih umjetnika. Tijekom gostovanja na Affordable Art Fair-u, Frankica ostvaruje niz kontakata s talijanskim galerijama. Potaknuta je željom i isključivim ciljem promicanja rada suvremenih hrvatskih umjetnika izvan granica Hrvatske organiziranjem izložbi u inozemstvu, promovirajući hrvatsku kulturu i suvremenu umjetnost.

Daljnjom inicijativom galeristice, te uz podršku milanskih partnera, hrvatski umjetnici danas redovito izlažu u Milanu, potvrđujući konkurentnost hrvatske suvremene likovne umjetnosti na važnom talijanskom tržištu.

Share this