O GALERIJI

O GALERIJI

Zen Contemporary Art Gallery osnovana je 2014.g. s ciljem boljeg predstavljanja mladih i potvrđivanja već afirmiranih umjetnika, planiranja i organiziranja izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, suradnje sa inozemnim umjetničkim galerijama, sudjelovanja na međunarodnim sajmovima suvremene umjetnosti, potvrđujući konkurentnost hrvatske suvremene likovne umjetnosti na međunarodnoj umjetničkoj sceni.

Galerija zastupa akademski obrazovane likovne umjetnike mlađe i srednje generacije koji su već prepoznati i priznati u Hrvatskoj, koji su izlagali na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i u inozemstvu. Radovi odabranih umjetnika nalaze se po muzejskim, privatnim i korporacijskim umjetničkim zbirkama. U likovnom radu odabranih umjetnika vidljiva je povezanost s tradicionalnim umjetničkim nasljeđem unutar kojeg ne napuštaju figuraciju, već je tumače na posve suvremen i osoban način, ostajući pritom vjerni tradicionalnim medijima likovnog izražavanja – slici i skulpturi. Njihovi umjetnički radovi progovaraju o vrijednostima suvremene umjetnosti koja je razmatrana iz subjektivne prizme, iz različitih, vrlo individualnih  gledišta i promišljanja.

Osnivačica i voditeljica galerije Frankica Mitrović Mihić nezavisna je kustosica i povjesničarka umjetnosti sa završenim postdiplomskim studijem Business of Art na Fashion Institute of Technology u New Yorku. Za vrijeme svoga desetogodišnjeg boravka u New Yorku radila je u P.S.1-u  najvećoj i najstarijoj organizaciji u SAD-u, posvećenoj suvremenoj umjetnosti. Organizirala je nekoliko izložbi suvremenih umjetnika iz New Yorka, te radila kao stručna savjetnica na jednoj velikoj privatnoj kolekciji suvremene umjetnosti. Napisala je mnoge stručne radove, te održala brojne prezentacije i seminare na temu suvremene umjetnosti i suvremenih umjetnika. Potaknuta željom i isključivim ciljem promicanja rada suvremenih hrvatskih umjetnika, kao kustosica i voditeljica galerije do sada je realizirala niz skupnih i samostalnih izložbi, te sudjelovala na nekoliko sajmova suvremene umjetnosti u Hrvatskoj i inozemstvu.

Share this