Stjepan Šandrk

Stjepan Šandrk jedan je od najznačajnijih slikara hrvatske suvremene umjetnosti, a već duže vrijeme osvaja umjetničku scenu svojim hiperrealističkim slikama kroz koje većinom progovara o načinima na koje doživljavamo kulturu i umjetnost u suvremenom društvu preplavljenom modernim medijima. U svojoj reinterpretaciji daje osebujnu notu, koja je ujedno i komunikativna, te pomno odabrane vizualne činjenice, zabilježene fotoaparatom, prenosi na platno profinjenošću istančane umjetničke senzibilnosti. Unutar izabranoga figurativnog slikarskog izričaja umjetnik je dosljednim i kontinuiranim radom razvio prepoznatljiv rukopis kroz tematska, kompozicijska i koloristička ostvarenja. Njegovo figurativno slikarstvo karakterizira jedinstvena slikarska preciznost, fina modelacija detalja, istančan ukus i izoštren osjet za percipiranje aktualnosti u svijetu medija, kao i drugih događanja iz različitih društvenih područja, koja vješto spaja na svojim slikarskim platnima.

Kroz njegov bogat i raznolik opus provlači se različita tematika – od prikaza svijeta umjetnosti, selfie-fenomena i spektakla do medijskih i digitalnih svjetova na koje se referira u svom posljednjem ciklusu pod nazivom Slike iz Metaversea. Slike iz novog ciklusa, na kojima vješto miješa virtualno i realno, na simboličan način prenose poruku o tome kako ti nevjerojatni tehnološki napreci naše civilizacije: internet, digitalni mediji, umjetna inteligencija, virtualna i proširena stvarnost, postaju integralni dio naše svakodnevnice, mijenjaju svijet i društvo koje poznajemo te oduzimaju sve više našeg vremena i pažnje.

Stjepan Šandrk rođen je 1984. godine u Osijeku. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2006. godine gdje je i doktorirao studij slikarstva 2015. godine. Do sada je izlagao na niz skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu (Hrvatska, Italija, Španjolska, Austrija, Nizozemska). Dobitnik je nekoliko prestižnih nagrada, te je boravio na nekoliko umjetničkih rezidencija, Član je HDLU i HZSU. Živi i radi u Zagrebu.

saznaj više …